Memurlar ve aday Memurluk işlemleri

 Memurlar ve aday Memurluk işlemleri :

Memur Kimdir? Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen, asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlerdir. Kimler Memur Olabilir? Devlet memuru olmak isteyenler öncelikle  Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na girmek zorundadırlar. Not barajını geçen memur adaylarında aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır. (Açıklama: aday memurluk için başvuranlar KPSS puan sırasına göre sıralanır. Alınacak kişi sayısına göre mülakat yada sınava kurum tarafından alınır.)
Genel ve Özel Şartlar:
  1. Türk Vatandaşı olmak,
  2. 18 yaşını tamamlamış olmak, (Açıklama aday memurluk için yaş sınırı bulunmamaktadır.)
  3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
    Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma,  dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,
  4. Erkek adaylar için askerlik ile ilişiği olmamak, (açıklama: askere gitmemiş fakat tecilli olanlar başvurabilir)
  5. Haklarında yapılacak güvenlik soruşturmaları sonuçlarından müspet olmak, (açıklama: güvenlik soruşturması tahmini en az 3 buçuk ay sürüyor, tabii ki isteyen kurumlar için)
  6. Sağlık muayeneleri için sevk edilen hastanelerden olumlu rapor almak,
  7. Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek hastalık, sakatlık ve özrü bulunmamak,   (Özürlü kadrolarına alınanlar hariç)
  8. Devlet memurluğundan çıkarılmamış olmak.
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin “istisnalar” kısmının 3’üncü maddesinde kurum bu yönetmeliğin kapsamı dışında bırakılmıştır. kurum memur ihtiyacını A grubu kadrolar için Millî Savunma Uzmanlığı Yönetmeliği, B grubu kadrolar için  kurum İlk Defa Devlet Memurluğuna Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda, temin etmektedir. Memur alım ilanları kurum resmi internet sayfasında ilan edilmektedir.
Aday Memurluğa Kabul Edilme ve Süresi
Memur alım sınavlarda başarılı olan ve kurum kadrolarına atanmaya hak kazanan adaylar; hastane işlemleri, güvenlik soruşturma sonuçları ve evrak tamamlama işlemleri ile atanıp göreve başlayacağı tarihe kadar ki zaman dilimi içerisinde memur aday adayı olarak anılırlar. İşlemleri tamamlanmış herhangi bir sorunu kalmamış memur aday adayları aday memur olarak atanır.
Aday memur olarak atanmış Devlet memurunun; Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süreye eğitim/ deneme süresi de denilebilir. Bu sürede hem görev başında eğitilir hem de görev yapılır. Bu süre çok dikkatli, temiz tertipli, disiplinli ve mutlaka öğrenim ve eğitime önem verilerek geçirilmelidir. Başka kurumlara nakli yapılamaz. Bir yıllık hizmetini tamamlamadan yıllık izin verilemez (Mazeret, hastalık vb. hariç). Memurun asaletinin onaylanabilmesi için Temel Eğitim, Hazırlayıcı Eğitim ve Staj dönemi sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olması ve bu dönem içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış olması gerekir. Asaleti onaylanmadan memurluktan çıkarılan Devlet memurları 3 yıl süre ile hiçbir kurumda tekrar memur olamazlar.